Cees Rijnen met Irix Blackstone 11mm/f4 in Myanmar

Cees Rijnen met Irix Blackstone 11mm/f4  in Myanmar

Middeleeuws Myanmar in nieuw perspectief – Puur 2018

Iedere fotoreis door Myanmar ontmoet Cees Rijnen weer een rijkdom aan onderwerpen die alleen al door pure schoonheid highlights garanderen. Zijn geroutineerde fotografenoog laat hem het gehele scala van onderwerpen analyseren om zijn eigen visie te laten matchen met de technische mogelijkheden – bij deze trip dankzij het extreme 11mm Irix objectief enorm uitgebreid.

Begin 2018 onderbrak hij zijn werk als commercieel fotograaf om in Myanmar andere omgevingen te ontdekken. Naast de ideale combinatie van comfort en kwaliteit die zijn nieuwe Sony body bracht had Cees ook optisch grensverleggende keuzes gemaakt. Om zijn grote liefde voor architectuur-, landschap- en straatfotografie nog meer te kunnen uitleven reisde een Irix Blackstone 11mm/f4 mee.

Met de gigantische beeldhoek van dit full frame extreme groothoekobjectief kon hij nu de meest overweldigende tempels beeldvullend vastleggen! Zelfs minimaal verlichte interieurs gaven dankzij dit unieke objectief hun mooiste details prijs. En dat alles met zo’n geringe vertekening dat Cees ondanks zijn ruime ervaring met kostbare topmerken zijn ogen niet kon geloven. Ook aan close ups gaf de Blackstone door haar dynamische werking ongekende meerwaarde. Natuurlijk vereist de ongewoon grote beeldhoek veel meer precisie bij de compositie, maar door de ergonomische focusring en prettige balans in combinatie met de Sony body wordt dat prima ondersteund.

Project: Binnen zijn fotoproject over Myanmar variëren de onderwerpen bij Cees tot in het extreme: Van straatbeelden tot oneindige landschappen, intieme portretten of imposante architectuur maar ook van rituele feesten tot archeologische ‘unica’. Die variatie in onderwerpen bezorgt hem samen met de behoefte aan zo min mogelijk gewicht en minimaal wisselen van objectieven heel wat meer complicaties dan bij zijn dagelijkse opdrachtfotografie of -films. Daarom weegt Cees Rijnen zorgvuldig af welke camera’s en objectieven aan alle eisen voldoen. Gebruik makend van de nieuwste opties lukt het hem telkens weer om bij internationale photo awards in de top mee te draaien, ook tussen jaarlijks honderden nieuwe talentrijke fotografen.

Techniek: De nieuwe Sony A7R III waarmee Cees Rijnen gedurende deze reis zijn beelden vastlegde kreeg voor deze trip versterking van een IRIX extreem groothoekobjectief, de 11mm/f4 Blackstone. Diens optische eigenschappen - ook bij f4.0 opening – bieden Cees naast een unieke beeldhoek de fijnste nuances, om de onderwerpen zowel in de compositie als in bijzondere details te accentueren.

Zelfs in de moeilijkste lichtomstandigheden registreerde de combinatie van de volgens Cees Rijnen superieure Sony sensor en het IRIX objectief zeer natuurgetrouw alle onderwerpen zoals hij die waarnam. De fijne details en kleuren bij interieurs van eeuwenoude grotten, beelden en portretten van boeddha’s, en gigantische tempelruïnes lijken rijker vastgelegd dan ooit. Met deze unieke beelden heeft Cees weer vol vertrouwen bij de komende foto Awards en fotoexposities!

Meer over reizen en indrukken in het Myanmar van Cees Rijnen vind je op zijn Facebookpagina

Cees Rijnen met Irix Blackstone 11mm/f4  in Myanmar
Cees Rijnen met Irix Blackstone 11mm/f4  in Myanmar