Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

Irix 11mm f/4; de lineaire, extreme groothoeklens voor op je full-frame camera

Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

minimale vertekening
maximale groothoek

De Irix 11mm f/4.0 Blackstone is een extreem groothoek objectief dat speciaal is ontwikkeld voor full frame camera’s met een beeldhoek van maar liefst 126 graden. Irix heeft de leeselementen (16 elementen in 10 groepen) zo opgebouwd dat de vervorming tot een minimum beperkt is (maximaal 3,13%), wat de Irix 11mm uniek maakt in zijn klasse. Dankzij de ruime beeldhoek en minimale vervorming is de lens uitermate geschikt voor landschapsfotografie en architectuurfotografie.

Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

Blackstone - Bestand tegen extreme omstandigheden

De Irix 11mm f/4.0 Blackstone heeft een stevige en robuuste behuizing van aluminum en magnesium en is hierdoor wat zwaarder (790 gram) dan zijn optische broertje. De bouwkwaliteit van dit objectief maakt de Blackstone tot een lens die elke situatie aan kan, en dus nooit je foto-tas hoeft te verlaten. De gegraveerde, fluorescerende markeringen op de Blackstone maken de bediening onder alle lichtomstandigheden gemakkelijk. Zo ligt het maken van de perfecte foto dicht binnen handbereik.

Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

Foto: Thijs Schouten
Thijs ging naar IJsland en in zijn cameratas zat de Irix 11mm f/4 Blackstone!
Lees en zie hier meer van zijn trip: thijsschouten.com


Firefly - Lichtgewicht keuze zonder compromis

De Firefly is uitgerust met dezelfde hoge kwaliteitsmechanismen als de Blackstone, maar is uitgevoerd in een handig, lichtgewicht ontwerp en dankt zijn naam aan het lichtere gewicht. Deze unieke groothoek weegt minder dan 730 gram en is daarmee zo licht van gewicht dat je hem overal mee naartoe kan nemen. 

Beide modellen bieden de mogelijkheid om 29 x 29 mm ND filters te gebruiken in de achterzijde van het objectief. Dit compacte formaat zorgt voor een duurzame oplossing voor lange-sluitertijd fotografie. Op dit moment wordt de Irix 11mm f/4.0 in beide versies gemaakt voor op spiegelreflexcamera’s van Canon (EF), Nikon (F) en Pentax (K).Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly

Wij spraken met Cees Rijnen, die met zijn Irix 11mm door Myanmar reisde. Iedere fotoreis door Myanmar ontmoet Cees Rijnen weer een rijkdom aan onderwerpen die alleen al door pure schoonheid highlights garanderen. Klik hier voor het hele verhaal!

Irix 11mm f/4.0 Blackstone en Firefly